Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gwynova zkouška IPO-V

1. 10. 2008
V sobotu 27.09. se u nás v Únanově na cvičáku konaly zkoušky dle IPO. Přihlášeno bylo 10 psů, z toho 7 šlo na zkoušku BH, Gwyn na IPO-V a dva na zkoušku IPO-1. Počasíčko bylo parádní, po dlouhé době se udělalo teplo, modrá obloha, sluníčko svítilo a nefoukalo, takže byly i dobré podmínky na stopování.
Kolem sedmé hodiny ráno začalo být na cvičáku rušno, když se začali sjížděli první účastníci zkoušek. O půl osmé přijel i pan rozhodčí Slávek Bořuta. Po uvítání a raní kávičce byl vyhlášen nástup se psy, proslov rozhodčího a vedoucí zkoušek, kterou byla Lucka Karpíšková a začalo se.

Jako první se šlo na stopy (ty byly tři). Nejdříve se šlapaly stopy na IPO-1 a pak jsem šla na řadu já. Lucka mi podržela Gwynouše a já vyrazila na pole. Našlaplá jsem stopu do L s předmětem na konci. Potom už jen hlášení rozhodčímu a bylo to tady. Nebyla jsem ani nervózní, protože se musím přiznat, že jsem Gwynovi nedávala velké naděje, že by to udělal. Stopa není jeho nejsilnější stránkou a to co v poslední době předváděl byla děs a hrůza. Přišli jsme k cedulce a já řekla to kouzelné slůvko „stopa“. A Gwyn k mému překvapení vyrazil s čumákem u země a dokonce šel i rovně po stopě. Asi po 50-ti krocích začal trošku zpomalovat (dělala jsem mu v poslední době pro naladění stopy krátké a tak byl asi trochu vyveden z míry délkou). Potom se přiblížil k místu, kde se stopa lomila doleva a on suveréně zahnul. Zajásala jsem a nevěřila vlastním očím. Že by to přeci jen zvládl? Na chvilku sice trochu zaváhal, jestli má opravdu pokračovat doleva, ale nakonec se přeci jen správným směrem vydal. Ale mé nadšení bylo předčasné. Najednou zvedl hlavu a vydal se na procházku do pole kus od stopy, kde se zastavil a koukal. Naštěstí nebyl na celé vodítko. Po chvilce se vrátil ke mně a já ho znovu pobídla aby hledal stopu. Nechal se přesvědčit a znovu vyrazil. Už to sice nebylo tak přesné, šel kus od stopy, ale nakonec mi našel i předmět, i když ho zalehl zešikma. Ale došel na konec! Zvládl to! Měla jsem neskutečnou radost. Vůbec jsem nedoufala, že by to mohl udělat. Opravdu mě strašně potěšil. Nakonec jsme tedy stopu absolvovali s počtem 87 bodů.

Po stopách jsme se všichni přesunuli na fotbalové hřiště, kde se měla konat další část zkoušek a to poslušnost, obrana a speciální cviky pro zkoušku doprovodného psa. Asi to bylo tím nezvyklým teplem po dlouhé době, ale žádnému psu se nechtělo šlapat a podle toho ty body také vypadaly. Rychlí psi byli pomalí a pomalí psi nechtěli chodit vůbec a samovolně se odkládali za pochodu. Proto také zkoušku poslušnosti neudělali čtyři pejsci (berňáčci Cin a Harry, brazilská fila Athila – zkoušky BH a dobrman Chuck, který odmítl aportovat přes překážky u zkoušky IPO-1). Gwyn získal 85 bodů (hlavně ta chůze bez vodítka nebyla nic moc) a za některé bodíky dolů může také panička, které přesně nevěděla co a jak a dávala pomocné povely.

U kousání jsem měla jediný strach, že mi odběhne od figuranta. V poslední době mi totiž začal dělat to, že běžel za záplentu, párkrát zaštěkal a pak nadšeně běžel zpátky aby mi řekl, že ho našel. Ale na zkoušce naštěstí jen vykoukl z poza záplenty a zůstal u figuranta. Takže jen malá ztráta bodů. Razantnost při kousání se panu rozhodčímu moc líbila, akorát vytkl, že nebyly plné zákusy (tam nám dal dolů 10bodů) - s tím má Gwyn problém, málo kdy jde naplno. Takže na obranách jsme nakonec získali 86 bodů. Celková známka tedy dobrá, ale jsem móóóóc spokojená, protože jsem ani nedoufala, že by se to mohlo povést. Takže radost veliká.

Po obranách ještě následovaly speciální cviky (tam jsem se zúčastnila jako řidič auta, který se ptá na cestu :-)) a pak jsme se už všichni přesunuli zpět na cvičák, kde bylo zakončení. No a pak už se jen pilo, bavilo a slavilo......

Jsem na Gwynečka opravdu pyšná, že to vše tak krásně zvládnul!

Na fotečky ze zkoušek se můžete podívat zde