Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie plemene ACD


Toto plemeno oficiálně existuje100 let, ale jeho historie se datuje již od roku 1800 a pochází z Austrálie. Jeho zakladatelé jsou kolonisté z Anglie. Z důvodu přizpůsobení se drsnému životu v australské přírodě, vznikl spojením prvními osadníky dovezených evropských plemen a původních obyvatel Austrálie – dingů naprosto neobyčejný pes. Jeho původní poslání vyžadovalo všestranné schopnosti. Pes musel mít pracovní vlohy, houževnatost, dominanci vůči dobytku, víc než spolupráci, empatické napojení na lidi a koně, schopnost ochrany stád i obydlí. Po dingovi zdědil austalák poměrně tichý styl práce, vytrvalost a schopnost pracovat i v extrémních podmínkách. Jeho vliv se projevil i v tělesné stavbě - výrazná klínovitá hlava a silná stavba těla.
Jeden z nejslavnějších tvůrců plemene Australského honáckého psa Sir Robert Kaleski o něm prohlásil: "Je to jediný pes, se kterým přežijete v buši."

ACD byl vyvinut kvůli kontrole divokého dobytka ve stohlavých stádech na rančích, v přírodním terénu nespoutané divočiny a zároveň v ulicích velkoměsta Sydney na tržištích s dobytkem. Tyto okolnosti stály v cestě všem tradičním pracovním plemenům.

Do původního programu vytvořit ojedinělého psa byla začleněna tato plemena: Smithfieldští honáci z masných trhů v Londýně, kteří spářeni s domorodými australskými dingy zrodili tzv. Timminsovy "kousáče". Byli tiší, ale kousaví. Kvůli zjemnění přišly kolie.
Okolo roku 1840 se poprvé pokusil o ustanovení plemene Thomas S. Hall. Zkřížil domestikovaného dinga s dvěma importovanými psy "modrých hladkosrstých náhorních kolií". Z tohoto spojení vznikli modří nebo červení psi, kteří byli vynikající v nahánění. Dokonale a s naprostou jistotou se pohybovali po hřbetech dobytka. Nazývali se Hallovi Pataři (Hall’s Heelers - rok 1870). Ve své domovině je plemeno stále známé pod jmény Queensland Heelers, Blue Heelers a Red Heelers.
Na začátku sedmdesátých let 19. století pan Davis s kolegy přikřížili do těchto psů trochu krve bullteriéra, ale většina těchto kříženců nevyhovovala kvůli pevnému zákusu dobytka.
Dále bratři Jack a Harry Bagustovi křížili Hallovy Heelery s dalmatiny, aby využili lásky dalmatina ke koním a ke svému pánovi a schopnost následovat jezdce mnoho mil. Stejně jako u dalmatinů, rodí se štěňata australského honáckého psa bílá, pouze s černými nebo červenými skvrnami na hlavě. Vybarvovat se začínají okolo tří týdnů věku. Neblahým dědictvím dalmatina je občasný výskyt hluchoty.
Pro posílení pracovních schopností přichází na řadu "Blafkand Tan" Kelpie. Tohle finální křížení přineslo výsledný typ plemene, majícího dodnes "Tan" znaky na těle.

Pravděpodobně nejdůležitějším mužem v historii vývoje honáckých psů byl sir Robert Kaleski. V roce 1902 vytvořil první standard pro plemeno Australian Cattle Dog.