Jdi na obsah Jdi na menu
 


ACD Coursing speciál - 1.ročník

2. 7. 2010
1. Coursingový speciál pro australáky

I když je australský honácký pes (ACD) u nás již poměrně početné málopočetné plemeno, specializovaných akcí pro jeho příslušníky není mnoho a vidět více psů pohromadě se kromě výstav jen tak někomu nepodaří. Kromě setkání leopardů a malých akcí na testování honáckých vloh, na které jsou majitelé ACD již tradičně zváni, podařilo se pro ACD uspořádat zatím jen mistrovství ČR v agility.Obrazek
Vzhledem k tomu, že jsem majitelkou dvou australáků s coursingovou licencí a na tyto akce pravidelně jezdíme, využily jsme (Jana Orišová a já) nabídky předsedkyně MSC Barči Zdráhalové, uspořádat pro ACD coursingový speciál.

A proč jsme zvolili zrovna coursing? I když je to specializace zejména pro chrtí plemena a mezinárodní závody se odehrávají pouze v jejich rámci, myslím, že řada jedinců jiných plemen se „coursingáři“ narodila. O tom mne už mnozí přesvědčili, zejména svými prvními běhy v životě. Ti, co se tak nenarodili, se to sice mohou naučit, ale nikdy pak neběhají s takovým zaujetím, nasazením a nikdy v tom už není to „srdce“, i když na kratších a jednodušších tratích se to nemusí na výkonu tolik projevit. Od r. 2006 startují ACD na coursingových závodech spolu s ostatními nechrtími plemeny, i když těch, co mají coursingovou licenci není mnoho. Myslím, že pes A'Gwyn Blue Balmoral Moravia (maj. Soňa Plocrová) a fena Bluespirit Seven of Nine (maj. Helena Synková) patřili mezi první závodníky, kteří změřili své síly na coursingových tratích. Dnes jich běhá více, ale na skutečných závodech se většinou nesejde moc velká konkurence. Takové akce, jako byl ten náš „coursing speciál“, by však mohla pomoci řady závodníků rozšířit.

ObrazekVíkendová akce se konala ve dnech 4. – 6. června 2010 v krásném areálu ve Slavětíně u Slavonic. Sobotní program se soustředil na speciál pro dvě plemena, „ACD coursing speciál“ pro australského honáckého psa a „Hokyho memoriál“ pro louisianského leopardího psa. V neděli se pak běžel II. závod o klubového vítěze MSC, pořádaný pro členy MSC a ostatní závodníky všech psích plemen.
Počasí nám skutečně přálo. I když ve čtvrtek ještě málokdo věřil, že víkend bude bez deště, v sobotu již nebylo pochyb. Sluníčko vydatně svítilo již od rána. Ve stínu naštěstí nebylo tak úmorné vedro, takže žádnému ze psů přehřátí nehrozilo a navíc bylo možno tlapky zchladit v blízko protékajícím potůčku. Jako první se běžel „Hokyho memoriál“ leopardů, u australáků mezitím probíhalo „seznamování“. Ve Slavětíně se celkem sešlo 19 ACD (z 24 přihlášených) z různých chovatelských stanic a za sebe musím říct, že se opravdu bylo na co dívat.
Coursingový speciál se běhal na louce, jen kousek vzdálené od areálu. Připravená dráha nebyla zvlášť dlouhá ani složitá, ale myslím, že to bylo jen dobře. Trať byl v podstatě ovál vysekaný po obvodu jinak zarostlé louky. Vysekaný pruh byl dostatečně široký a neposekaná tráva dostatečně vysoká, takže to žádnému „přemýšlivci“ neumožnilo zkracování trati a výrazné nadbíhání. Naviják v rukách zkušené obsluhy, Karla Zdráhala, fungoval bezvadně (alespoň v mé přítomnosti) a ruční natahování donutilo majitele k důkladné prohlídce celé trati, když natahovali lanko se střapcem pObrazekro další běh. Myslím, že pro začátečníky to bylo ideální. Všichni tak dostali příležitost zaběhnout si coursing na regulérní trati a jejich výkon hodnotila profesionální rozhodčí.
Většina účastníků ACD nebyli „profesionálové“ s licencí, ale spíš začátečníci, kteří si to přijeli v rámci plemene vyzkoušet. Někteří z nich o coursingu jen slyšeli a ani oni, ani jejich pejsci vůbec netušili, do čeho jdou. Ale o to nám také šlo - seznámit majitele s dalším sportem, který může spektrum aktivit pro ACD rozšířit. Kromě toho ale také šlo o setkání majitelů a jejich psů a přátelskou atmosféru, která se tu nakonec vytvořila.
Jak jsem již řekla, mnoho psů vidělo coursingový střapeček poprvé v životě a některé to docela překvapilo. Nevím, kolik majitelů bylo zklamaných z výkonu svého miláčka, ale myslím si, že zde šlo spíš o to se pobavit, než lámat rekordy. ACD běhali v Obrazekpodstatě tak, jak se dalo předem očekávat, a řada z nich celou trať neběžela. Důvodů pro to může být více, ale jedním z nich je rozhodně velká fixace ACD na jejich pány, zejména tam, kde je hlavním společným sportem agility, kde se vyžaduje týmová práce. A coursing je kromě jiného spíše o samostatnosti. Pány je však třeba pochválit, protože někteří si závod odběhli se svými ACD a opravdu si společně trať užili. Psů s licencí startovalo pět (2 feny a 3 psi), ostatní byli amatéři a začátečníci, (rozdělení do samostatně bodovaných skupin – psi a feny a dále na třídy puppy, junior, amatér, profesionál s licencí a psi bez PP). Tady podané výkony v podstatě odpovídaly tomuto rozdělení a to bylo vidět i na bodovém hodnocení, které bylo nejvyšší právě u „profi“ kategorií. Překvapením byl jen výkon sedmiměsíční fenečky Little Sorrel z Lodice (maj. Veronika Dejmaničová), která běžela moc pěkně a s velkou chutí a její bodové hodnocení se dalo srovnat s hodnocením „profíků“.
Nakonec se v celkovém součtu bodů stala nejlepší fenou „profi“ závodnice Bluespirit Seven of Nine, nejlepším psem a zároveň celkovým vítězem „profík“ Brutus Elbrus ObrazekBlue Heeler. Udělovaly se také speciální ceny. Jako "nejrychlejší páníček" byl za coursingové běhy vyhlášen Milan Joura, "nejšikovnější páníček", který si zaběhl trať hned 2x byl vyhlášen Luboš Ludvík. Majitelé ACD si volili mezi sebou také Miss a Missáka. Zde nešlo o výstavní předpoklady, ale spíše o sympatie. Nebylo tedy divu, když se jako Miss umístila fenečka bez PP Ambra, majitelky Luďky Netíkové. Missáka získal Bruttus Elbrus Blue Heeler majitelky Jany Orišové. A nemohly jsme nevyhlásit také vítěze kategorie „Jaký pán, takový pes“, kterou obsadila fenečka Jackaroo Bullit Star s majitelem Milanem Jourou. Ale s prázdnou rozhodně neodešel nikdo a ceny byly díky velmi štědrým sponzorům připraveny pro všechny. Každý účastník si odvezl pamětní medaili, vítězové navíc i krásné poháry od KCHMPP.
Velké díky patří sponzorům celé akce: KCHMPP, chovatelská stanice Blue Heeler, firma Pohodlnější život, Kamnářství Plocr, ACD Brut a Alura, ACD Gwyn a Tokra, Chovatelské potřeby MAPRA a mnoho dalších, kterým bych tímto chtěla za všechny moc poděkovat. Nesmím ani opomenout celé sdružení MSC v čele s Barčou Zdráhalovou, bez jejichž pomoci by se tato skvělá akce nekonala.

V průběhu celého víkendu probíhala také charitativní akce v podobě tomboly a dobrovolné sbírky. Celkový výtěžek v hodnotě 5.615,- Kč byl použit na operaci fenečky s nádorem dělohy a na nákup krmiva pro štěňátka z "Útulku pro opuštěná a týraná zvířata Brno". Všem, kdo přispěli, ještě jednou děkujeme.
Obrazek
A co říci na závěr? Za pořadatele snad jen to, že se tato akce velmi vydařila a doufám, že tento první ročník nebude ani posledním. Ale to vše záleží jen na majitelích ACD a jejich chuti se takovýchto akcí účastnit. Na příští rok již máme mnoho podnětů a plánů, jak a co pozměnit a doplnit, vymýšlíme nové kategorie a disciplíny, aby si všichni účastníci přišli na své a byli spokojení. Myslím, že se všichni máme na co těšit (Informace k příštímu ročníku budou již brzy zveřejněny na našich osobních stránkách viz. níže). Tato akce a možnost vidět běhat další představitele plemene utvrdila mé přesvědčení o tom, že „rozených coursingářů“ není v rámci ACD většina, ale určitě se jich pár najde. Jen je jejich pánové musí objevit! Takže hurá na coursing...

Za pořadatele ACD coursing speciálu napsala Soňa Plocrová (https://modrychlup.estranky.cz) ve spolupráci s RNDr. Helenou Synkovou a Janou Orišovou (www.denbrua.estranky.cz)

fotogalerie:
Foto Pes Jíra
Fotečky od Lenky Blachové - WAMI
Fotogalerie Martina Vaňkáta
Fotečky od Hanky a Linn
Fotečky od Milana, Lenky a Jackaroo