Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tokra

23. 2. 2008

Obrazek

Plemeno Australský honácký pes jsem si zamilovala a tak není divu, že do naší rodiny přišel další modráček. Tentokráte už byl ale výběr chovatelské stanice daleko uváženější a tak se u nás skoro na štědrý den roku 2007 objevil krásný australák, modrý kluk Autocrat z chovatelské stanice Šumící křídla a říkáme mu Tokra.

 Obrazek
Tokra se narodil 24.10.2007 v malém bytečku v Praze u paní Heleny Synkové, rodičům Seven a Buzzovi. S Helenou se známe již delší dobu ze srazů Louisianských leopardích psů a australáků (viz. Oblíbené odkazy). Když jsem se dozvěděla, že bude mít Seven štěňátka, moc jsem zatoužila mít ještě jednoho kluka. Věděla jsem, že výběr chovatelské stanice je perfektní, oba rodiče plánovaného vrhu jsem znala osobně a musím říct, že oba jsou povahou australáci jak mají být. Nastalo ale jiné dilema, zda není ještě Gwyn příliš mladý a zda vedle sebe zvládne ještě jednoho australského kluka.

Když se štěňátka narodily, má touha mít prcka doma ještě vzrostla. Po domluvě s Helenou jsme s Milanem vyrazili do Prahy, okouknout těch devět malých australáččích chlupáčků. Musím říct, že i z laického pohledu bylo poznat, jak moc je daný vrh povahově vyrovnaný. Všechna štěňátka k nám ihned přiběhla a začala nás všemožně studovat a okusovat. V podstatě už když jsem do Prahy mířila, měla jsem předem rozhodnuto, pro kterého pejska si vlastně jedu – byl to Autocrat. Na první pohled rozpoznatelný pejsek – největší, nejtmavší, ale prostě nádherný.Obrazek

Tokyška jsme si přivezli skoro na štědrý den. Seznámení s Betty proběhlo dle očekávání dobře a i s Gwynem to nebylo úplně nejhorší. Sice mu trvalo zhruba dva dny, než si na nového člena v přepravce zvykl, ale teď je to už perfektní a Tokra vidí v Gwynovi velkou oporu (i když ho Gwyn někdy až zbytečně buzeruje a panička to musí hodně usměrňovat..).

 
Tokra je osobnost a je to PAN pes.

S Tokyškem jsme zkusily nějaké výstavy, ale nebaví to ani Tokrata ani mě. Tok se se mnou vždy tváří jako moula a tak jsme od výstavní kariéry ustoupili. 

Zkoušela jsem také služební výcvik. Tokra je moc šikovný jak na poslušnost, tak na stopy. Vypracovává je precizně a přesně ví, o co jde. Už když vytáhnu stopovačku začne se těšit a hrne se k nášlapu. Australák se v něm nezapře a i v obranách je dobrý (obzvláště přetahování ho moc baví). Je rychlý a hbitý, ale chtělo by to ještě více toho temperamentu, co má Gwyn. S poslušností jsme bojovali a bojovali, až jsem to nakonec vzdala. Tokra cvičil skvěle, ale jen tehdy pokud měla panička v ruce piškot či míček - to bylo super. Ale jakmile jsem ho schovala, bylo zle. Takže jsem nakonec usoudila, že nebudu trápit ani Tokyška ani sebe....
Tokra má i dobré pracovní vlohy. V jeho chování jde vidět opravdu typický australák. Bravurně nahání naše kozy (bohužel vždy tam kam nechci :-D) a už si párkrát vyzkoušel i honění krav. Z toho je úplně nadšený. Škoda jen, že není víc takových akcí.

Nejoblíbenější činnost:
Okusování a žužlání čehokoli, co najde. Nejraději petky, igelity, krabice, pivní láhve, pracovní rukavice, Milanovy ponožky..... :-) Prostě vše co není jeho
Vyžírání hovínek z kočičího záchodu a pokud se dostane do výběhu, tak vyjídání kozích bobků
BAŠTAAA – jakmile cinkne miska, už sedí v pozoru a čeká. Je to neskutečně hladový a žravý pes - výhoda při cvičení
Olizování a skákání po paničce, lození na klín a mazlení (jen u paničky a pánečka)
Ráchání ve vodě (proletí radostně kdejakou kaluž a potůček, když to cáká, je to největší sranda. A také se rád potápí v kýblu s vodou. Pouštění bublin je přece paráda a pít z kýblu, aniž by v něm nebyla strčená aspoň jedna noha přece nejde :-D)
Hrátky s Gwynem (když zrovna Gwyn neprudí) a štěkaní na vše, co se za plotem hejbne -
večer je to prapodivné a dost otravné vytí

 
Barva:  modrá s pálením
Zuby:   plnochrupý, skus nůžkový
Výška:
51cm
Váha: 23,5kg

DKK 3/2,  DLK 0/0
prcd PRA - pattern A

Zkoušky: Coursingová licence

Otec:   Bluespirit Binnowee Buzz
Matka: Bluespirit Seven of  Nine


Bluespirit Binnowee Buzz


Res.CACIB CAC ČR  
Res. CAC
výborný

Buzzards Blue Duramax

Champion

Buzzards Kicken Up Dust

Champion

Buzzards Foxley Red

Buzzards Bertha Sue

Buzzards Little Miss Rip

Buzzards Vi

Buzzards Blue Belle

Buzzards Red Lottie

Buzzards Red-Neck J

Champion

Buzzards Red Tubs

Buzzards Blue Fox

Buzzards Lady in Red

Champion

Rokeglen Blue Phantom

Firey Red Spark

Bluespirit Seven of Nine

Výborný

  Olman Gus Mcrae


Tanrelgold Miss Ya Macka

Olman Bilabong bob HS

Tasiheel Rosey



Charistud Flashdancer


Charstud Kingston Duke

Azomna Meg

Olman Khanas Princess




Blusummit Expos Returns


Stockmate Blue Expo

Gunstock Blue Belle



Meilland Red Khana


Uranga Kubler Khan

Rediron Ruby

 

 

Náhledy fotografií ze složky Tokra